Lang leve de sportouder

Op woensdag 17 januari was er een inspirerende avond over het ‘Veilig Sport Klimaat’. Namens het NHV heeft Henne van Es ons meegenomen om in gesprek te gaan over gedrag langs de zijlijn. Wij zijn erg blij met de enthousiaste reacties van de aanwezige ouders (zie ook de reacties hieronder). Het was goed om samen met een aantal ouders, coaches, trainers en scheidsrechters in gesprek te zijn over hoe we vinden dat we met elkaar om moeten gaan en wat we in gedrag laten zien langs het speelveld. Het was heel verhelderend. Voorafgaand aan deze avond hebben we de kinderen gevraagd wat zij graag van jou als ouder willen zien langs de lijn. Lees hieronder verder, doe er je voordeel mee en denk eraan als je zondag weer langs de lijn staat!

Wat willen de kinderen dat je blijft doen als sportouder?

 • Complimenten geven
 • Vooral positief zeggen hoe het gaat
 • Applaus geven
 • Vieren van een doelpunt
 • “Mooie actie!” roepen
 • De kinderen uitnodigen om de wedstrijd te vieren bij de KFC of Mac (grapje!)

Wat vinden de kinderen dat je niet meer moet doen als sportouder?

 • Niet zeggen wat we niet goed doen
 • Bemoeien met het spel
 • Boos doen
 • Niet opletten, op je telefoon zitten als ik scoor
 • Lelijk doen tegen de scheidsrechter of tegenpartij

Reacties van ouders over de bijeenkomst:
– “Leerzame bijeenkomst. Ik herken mijzelf in veel filmpjes, waardoor ik nu tijdens de wedstrijden wel oplet dat ik alleen positieve feedback geef.”
– “Interessante avond was het. Ook al weet je als ouder heel goed wat wel of niet gepast is tijdens de begeleiding van je sportende kind, je staat toch extra stil bij wat jouw gedrag voor invloed heeft op je kind en de andere kinderen van het team.”
– “Het was heel goed om weer even stil te staan en er over na te denken hoe wij ons als ouders gedragen langs de lijn. Vooral het inzicht wat het voor de kinderen betekent is wel een nieuwe. Het kan de ontwikkeling en plezier van kinderen echt ontnemen. En dat willen we als ouder vaak juist niet. Laten we met zijn allen aan werken om de sport leuk te houden. Voor spelers, coaches en scheidsrechters.”
– “Veel gehoord wat ik eigenlijk wel wist. Maar wat fijn is om weer even te zien en te horen. En het er met elkaar over te hebben hoe we er mee om willen gaan. Een interessante avond, voor iemand die geen ouder is maar wel trainer.”

Tip voor alle ouders die er niet waren: de filmpjes worden online gezet. Het is goed deze te gaan bekijken, dat geeft jullie een beeld over wat er besproken is op deze avond en hoe de vereniging wil dat we met elkaar omgaan.

Hoe nu verder met ‘Lang leve de sportouder’?
We zullen als vereniging dit seizoen nog een vervolg geven aan de ideeën die geopperd zijn. Maar we zijn ook nieuwsgierig naar jouw ideeën. Wij staan open voor alles, dus laat het ons weten als je input hebt hoe we dit verder vorm kunnen geven. Ideeën die al aangegeven zijn zullen we oppakken. Allereerst hopen we een aantal filmpjes te plaatsen waardoor ook de ouders die niet aanwezig zijn geweest, bewust worden van hoe zij langs te lijn staan.

En nogmaals, het was niet een vingertje wijzen naar ouders, maar een bewust worden wat fijn is voor de kinderen en wat de kinderen helpt om beter te gaan handballen. Wij willen Henne van Es bedanken voor haar enthousiaste presentatie. Als je vragen hebt kun je die stellen aan Ellen of Carola van de vrijwilligerscommissie.